kave-jotekony-hatasai.png

Kitűnő antioxidáns forrás

A nyugati típusú étrendet követők napi étrendjében nagy valószínűséggel a kávé felelős az antioxidáns bevitel nagy részéért. Több kísérlet is arra jutott, hogy a kávéval több antioxidánshoz jutunk, mint a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak köszönhetően.

Létfontosságú tápanyagokat tartalmaz

A kávé vitaminokban is gazdag: egy csésze kávé az ajánlott napi mennyiségű B2-vitamin 11%-át, valamint a B5-vitamin 6%-át tartalmazza. De 3% kálium és mangán, valamint 2% magnézium és niacin is található benne. Ezek mind szervezetünk fontos építőanyagai.

Energizál és serkenti az agyműködést

A kávé fontos eleme az élénkítő hatású koffein, amely a leggyakrabban használt tudatmódosító a világon. Stimulálja az agyat, javítja a memóriát. Emellett energizál és élénkít, javítja a hangulatot és a közérzetet is.

Elűzi a depressziót, kedélyjavító hatása van

Egy harvardi tanulmány szerint napi 4 csésze kávé elfogyasztása 20%-kal csökkenti a depresszió kialakulását a nők esetében. Egy másik klinikai tanulmány arra mutatott rá, hogy a legalább napi 2-4 csésze kávét fogyasztók körében 50%-kal alacsonyabb az öngyilkosságok aránya.

Javítja a vérkeringést és a szívműködést

Egy pohár kávé jelentősen javítja a vérkeringést és a szívműködést. Hosszú távú fogyasztása egyértelműen mutatja, hogy a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében nagy arányban részt vesz, természetesen mozgással és egészséges életmóddal párosítva.

Csökkenti az infarktus kockázatát

A koffein vérnyomásra gyakorolt hatása nem elhanyagolható, ugyanakkor rendszeres fogyasztás esetén az idő előrehaladtával ez egyre kevésbé észrevehető. Sőt, tanulmányok bizonyítják, hogy a kávéfogyasztás 20%-kal csökkenti az infarktus kockázatát.

Segíthet megelőzni bizonyos rákos elváltozások kialakulását

A kávéfogyasztók 40%-kal alacsonyabb valószínűséggel szenvednek májrákban, valamint napi 4-5 kávé elfogyasztása 15%-kal csökkenti a végbéldaganat kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány szerint az olyan férfiak, akik több mint 6 pohár kávét isznak meg naponta 20%-kal csökkentik a prosztata rák kialakulásának esélyét.

Májvédő hatást fejthet ki

Májunk számos fontos funkciót tölt be, ugyanakkor fokozottan ki is van téve súlyos betegségeknek is. Ezek közül a cirrózis, azaz a májzsugor a legveszélyesebb. A kávé segíthet a megelőzésben, napi 4 csésze 80%-kal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását

Több kutatást is végeztek a kávézás és a diabétesz közötti összefüggések megismerésére, és arra jutottak, hogy átlagosan 23-50%-kal alacsonyabb a cukorbetegség előfordulása a kávéfogyasztóknál. Egy másik kísérleti eredmény 67%-ra becsüli ezt a hatást.

Számos további betegség kialakulását csökkenti

A kávé egészségre gyakorolt hatását rengeteg kutatásban vizsgálták már, az utóbbi években pedig nagyon kecsegtető eredmények születtek a témában. A kutatók többek közt arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti többek között a szklerózis multiplex, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulását.

Zsírégető hatású

A koffein szinte minden egyes fogyókúrás étrend-kiegészítő szerves részét képezi. Jó okkal, hiszen egyike azon kevés természetben is előforduló anyagoknak, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a zsírégetéshez. Tény, hogy 3-11%-kal gyorsítja az anyagcserét, illetve a zsírégetéshez 10%-kal járul hozzá az elhízott, és 29%-kal a normális testalkatú kávéfogyasztóknál.

Megnöveli a fizikai teljesítőképességet

A koffein az adrenalin-szintet is növeli, amit szervezetünk intenzív fizikai igénybevétel esetén kezd termelni. Ezzel megkezdődik a zsírszövetek felhasználása és üzemanyaggá alakítása. Nem meglepő tehát, hogy a koffein akár 11-12%-kal is megnövelheti a teljesítőképességet.

Növeli a várható életkort

A fentiekből adódik a következtetés, miszerint a kávéfogyasztók számos betegség elkerülésének köszönhetően tovább élnek. Erről szintén számos kutatást végeztek, és arra jutottak, hogy a koffeinbevitel valóban csökkenti a korai halálozás kockázatát, férfiaknál 20, míg nőknél 26%-kal.