Ha hideg, hűsítő kávés finomságra vágyunk, ráönthetjük jégkockákra a megszokott eszpresszót, vagy készíthetünk vaníliafagyit kávéval, az igazán kísérletező kedvűek pedig áztathatják az őrölt kávét hideg vízben is. Lássunk most néhány verziót és receptet is!

husito-finomsagok-masolata.png

Jegeskávé

A jegeskávé alapja lehet a forrón lefőzött majd kihűtött, vagy a jégkockára öntött forró kávé. A kávét hideg vízben is ki lehet áztatni, ez azonban jóval tovább tart, mint a forró vizes elkészítés.

 Recept:

- eszpresszó, ízlés szerinti cukorral

- fél pohárnyi hideg víz

- 3-4 jégkocka

A hozzávalókat keverjük össze turmixgépben vagy botmixerrel.

 

Vaníliafagyis jegeskávé

Sok helyen találkozhatunk olyan jegeskávéval, melynek a vaníliafagyi kávéöntettel nevet is adhatnánk, hiszen kávét csak nyomokban, fagyit viszont óriás mennyiségben tartalmaznak. 

 Recept:

- eszpresszó, ízlés szerinti cukorral

- vaníliafagyi

- tejszínhab

A vaníliafagyi tetejére öntsünk egy eszpresszót, majd tegyünk rá egy nagy adag tejszínhabot. Utóbbi a legjobb, ha friss tejszínből készül.

 

Granita

A granita az olaszok kedvelt finomsága, olyan jégkásaféle, amit sokféle ízben készítenek.

 Recept:

- egy rész kávé

- egy rész víz

- cukor ízlés szerint

A hozzávalókat összekeverjük, betesszük a fagyasztóba és időnként megkeverjük, hogy szemcsésre fagyjon. Magas poharakba szervírozzuk.

 frappe.png

Frappé

Az athéni olimpia idején terjedt el Európában az istant kávéból, cukorból, vízből és jégkockából mixelt frappé.

 Recept:

-        1,5 teáskanál instant kávé

-        cukor ízlés szerint

-        1/2 dl víz

-        3-4 jégkocka

-        tej vagy víz a feltöltéshez

Az instant kávét, a jeget, a vizet és a cukrot turmixgépbe tesszük, és egy perc alatt felhabosítjuk, majd felöntjük ízlés szerint tejjel vagy vízzel, és még egy kicsit együtt habosítjuk. Magas pohárba töltjük.

 

Freddo

Az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (a freddo jelentése hideg) vagy cappuccino freddonak hívják hideg kávéikat, melyeket frissen főzött kávéból jégkockákkal ráznak fel.

 Recept:

- eszpresszó, ízlés szerinti cukorral

- jégkockák

A hozzávalókat turmixgépben elegyítjük. Ez az espresso freddo receptje, tejjel kevert változata a cappuccino freddo.