kavezas-erdekessegek.png

1. Évente 500 milliárd csésze kávét fogyaszt a világ. Ez naponta 1,37 milliárd, óránként 57 millió, percenként 956 ezer, másodpercenként 16 ezer csésze.

2. A legtöbb csésze kávé fejenként a skandináv országokban fogy, egy főre vetítve Norvégia vezet, majd Finnország, Svédország és Dánia jár a nyomában.

3. A kávé a világ második legértékesebb árucikke a kőolaj után.

4. A kávé a világ legnépszerűbb pszichoaktív drogja. Átmenetileg befolyásolja a hangulatot és a viselkedést, ezért pszichoaktív.

5. A kávé a jó üzletek, befektetések megalapozója, hiszen a világ vendéglátásának legerőteljesebben fejlődő ágazata a kávézóké, amelyeknek száma évente rendszeresen 7 százalékkal nő.

6. A kávécserje termése piros színű, a cseresznyéhez hasonló és ehető gyümölcs, amelynek a belsejében található a kávébab.

7. A kávé név arab eredetű, eredeti jelentése pedig „a bab bora”.

8. A kávé volt az első fagyasztva szárított élelmiszer, ez eredményezte az instant kávét.

9. A kávétermesztés két és fél magyarországnyi embernek biztosít megélhetést a világon.

10. Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg.

11. A magyar származású Francesco Illy (Illy Ferenc) találta fel a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum, azaz légmentes csomagolást.

12. A legutóbbi statisztikák szerint 10 magyarból 8 rendszeresen, naponta iszik kávét. Sokan el sem tudják képzelni a napjuk indítását kávé nélkül, de vannak olyanok is, akik csak az íze miatt szeretik a forró, fekete italt kortyolni.

13. Nemcsak az 1848-as magyar forradalom, de a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el.